fbpx

Primarul Iașului a ascuns ilegal documente publice

de Răzvan Timofciuc

În septembrie 2017 am făcut o solicitare către primarul Municipiului Iași pentru a mi se pune la dispoziție documentația de achiziție pentru lucrările de reabilitare și modernizare de pe Splai Bahlui Mal Drept și Splai Bahlui Mal Stâng. Această solicitare a venit în contextul în care au fost semnalate mai multe nereguli la procedura de achiziție a stâlpilor ornamentali din cadrul acestei lucrări prin care a fost favorizatăo firmă deținută de unul dintre apropiații primarului.

Astfel, Primăria a cerut prin licitaţie publică stâlpi din fontă, dar a cumpărat la acelaşi preţ sute de stâlpi din fier, decorați cu elemente din fontă, care sunt de trei ori mai ieftini. Prejudiciul la bugetul local este de aproximativ 400.000 euro.

În urma refuzului primarului Chirica de a-mi pune la dispoziție documentația de achiziție pentru această lucrare, m-am adresat instanței de contencios administrativ pentru a-l obliga pe acesta să respecte legea și să transmită acestuia informațiile solicitate.

Primăria Iași a făcut recurs, însă, Curtea de Apel, prinsentința 1794/2018, a decis că solicitarea mea este una legală și, astfel, a obligat Primarul Municipiului Iași să îmi pună la dispoziție întreaga documentație de achiziție a lucrările de pe Splai Bahlui Mal Drept și Splai Bahlui Mal Stâng.

Să ajungem în situația ca un consilier local să oblige Primăria prin intermendiul instanței să îi pună la dispoziție informații publice spune multe despre caracterul opac și lipsit de transparență care guvernează la Primăria Iași!

Primăria Iași și, în general, orice primărie din țară trebuie să asigure accesul nemijlocit la orice document al instituției, indiferent despre ce este vorba. Nu pot exista secrete ale administrației locale în fața cetățenilor săi care plătesc inclusiv hârtiile ascunse de Primar și lacătul pus pe ușa.

Eu sper ca primarul să renunțe la această atitudine netransparentă de a își exercita funcția. Mihai Chirica nu a luat Primăria pe persoană fizică, el trebuie să răspundă solicitărilor și interpelările adresate de consilieri în baza legii.