fbpx

Proiect pentru creșterea transparenței la Primăria Iași

de Răzvan Timofciuc

Am inițiat un proiect de hotărâre de Consiliul Local pentru creșterea nivelului de transparență a activității Primăriei Iași, precum și a cheltuirii banilor publici de către municipalitate și instituțiilor din subordinea acesteia. Acest proiect presupune publicarea pe site-ul Primăriei www.primaria-iasi.ro:
  • a tuturor anunțurilor de achiziție și a contractelor de achiziții sau contractelor cadru semnate de Primăria Iași, inclusiv anexele și, după caz, actele adiționale ale acestora.
  • planul anual al achizițiilor publice al Primăriei și al tuturor instituțiilor din subordinea Primăriei Municipiului Iași.
  • a tuturor anunțurile privind organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice și rezultatele concursurilor organizate pentru ocuparea funcțiilor publice.
  • a bugetului local într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţeles cu uşurinţă de fiecare ieşean.
  • a solicitărilor de achiziții sau concesiuni terenuri din proprietatea privată a Municipiului Iași și stadiul rezolvării acestora.
  • a informațiilor detaliate asupra certificatelor de urbanism si autorizațiilor de construcție.
 
Doar în 2018 Primăria Iași a atribuit, fără licitație, contracte de peste 3 milioane euro.

Prin aprobarea acestui proiect de hotărâre va crește gradul de încredere al cetățeanului în serviciile publice ale autorității locale și dăm startul unui proces de democratizare în privința accesului la informații de interes public. La fel, dacă acest proiect va fi aprobat, costurile achizițiilor publice va scădea pentru că societățile comerciale care pot fi potențiali furnizori pentru Primărie vor fi încurajate să participe la licitații și să oferteze la prețuri mai mici. 

Este importantă pedepsirea penală a corupților, dar la fel de importante sunt măsurile pentru reducerea oportunităților de corupție. Creșterea transparenței este o astfel de măsură.

În data de 10 aprilie 2017, Primăria Municipiului Iași a anunțat că a aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP). Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este un acord internaţional care vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

În acest sens, prevederile proiectului de hotărâre propus vin să dea conținut participării Primăriei Iași la Planul de acțiune al OGP.