fbpx

Victorie în instanță! Primarul, obligat să introducă pe ordinea de zi proiectele de CL inițiate de Opoziție!

de Răzvan Timofciuc

Vă anunț că am câștigat un nou proces împotriva Primăriei Municipiului Iași. Am obținut punerea pe ordinea de zi a 40 de propuneri de hotărâri de Consiliu Local care au fost ignorate de către Primarul Mihai Chirica. Procesul a fost intentat în anul 2017 deoarece Chirica a refuzat, de la începutul mandatului său, în 2016, să introducă pe ordinea de zi a ședințelor de CL proiectele inițiate de liberali.

Dosarul a fost înregistrat cu nr. 10183/99/2017 la Tribunalul Iași, iar pe 15 mai 2017 Curtea de Apel a pronunțat o sentință în favoarea acțiunii. Astfel, executivul Primăriei este obligat de instanță să supună dezbaterilor și votului proiectele ignorate până acum.

Nu este prima victorie în instanță împotriva Primăriei. Un alt proces care avea ca temă refuzul accesului la informații de interes public a fost câștigat de către mine anul trecut.

Această nouă decizie a instanței confirmă ceea ce spun de multă vreme: în fruntea Primăriei s-au cocoțat oameni certați și cu legea, și cu bunul-simț. Unde s-a mai pomenit ca aleșii locali să își caute dreptatea în instanță pentru a-și exercita mandatul pentru care au primit voturi din partea cetățenilor, fie că vorbim de accesul de informațiile de interes public, fie că vorbim despre dezbaterea inițiativelor pe care aceștia le au? Trei ani de zile primarul Chirica a ținut proiectele noastre în sertar!
Singura soluție la abuzul de putere al primarului Mihai Chirica a fost apelul la instanța de judecată, deși acest lucru nu reprezintă în nici un caz o normalitate în desfășurarea activității Consiliului Local. Suntem un caz unic în țară, unde noi, consilierii locali, trebuie să umblăm prin tribunale pentru a obliga primarul să ne pună la dispoziție informații de interes public sau pentru a-l obliga să introducă pe ordinea de zi proiectele noastre, ale celor din opoziție. Toate proiectele noastre sunt scrise pentru a-i ajuta pe ieșeni, și de aceea este cu atît mai absurdă decizia primarului de a refuza să le dezbată în CL.