fbpx

Transparență în cheltuirea banului public

de Răzvan Timofciuc

În data de 30.11.2018 am adresat o interpelare scrisă către Primăria Municipiului Iași pentru a mi se pune la dispoziție informaţii cu privire la cheltuielile publice pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului Internaţional al Educaţiei, Ediţia 2017 și 2018, precum și a Sărbătorilor Iașului, Ediția 2017.

Legea administrației publice locale, precum și regulamentul de funcționare al Consiliului Local, precizează că consilierii locali pot ”solicita informări şi rapoarte specifice de la primar şi de la şefii organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publica de interes local”.

Am făcut acest lucru pentru că în fiecare an Executivul ne propune alocarea unor sume importante de bani din bugetul local pentru organizarea acestor evenimente (1.000.000 euro doar pentru alocarea FIE și a Sărbătorilor Iașului), fără a ști, cu exactitate modalitatea, de cheltuire a acestora.

După consumarea acestor evenimente, niciodată nu ni se pune la dispoziția consilierilor locali rapoarte despre modul în care au fost cheltuiți banii publici și analize consistente pentru a vedea dacă impactul acestor acțiuni a fost cel scontat.

Pe cale de consecință, am acționat Primăria în judecată pentru a o obliga, printr-o hotărîre a instanței, să transparentizeze modalitatea de cheltuire a banilor publici pentru contractele aferente organizării sărbătorilor și festivalurilor.

În luna decembrie 2018 am adresat o adresă și Curții de Conturi pentru a demara o acțiune de control/audit a legalității angajării și plății cheltuielilor pentru organizarea acestor evenimente și acțiuni din bugetul local al Municipiului Iași.