fbpx

Am reușit stoparea celui mai mare tun imobiliar din istoria orașului!

de Răzvan Timofciuc

PSD-ALDE-Chirica au încerat să dea cel mai mare tun imobiliar din istoria orașului. Sunt disperați, au încerat de 4 ori să treacă prin CL acest proiect prin care cele mai valoroase terenuri publice sunt trecute în proprietatea unui dezvoltator din anturajul celor din conducerea Primăriei, sub ”paravanul” unui schimb de terenuri.

În fapt, o golănie sinistră a PSD-ALDE-Chirica care, pur și simplu, ne sfidează inteligența și bunul-simț.

📌 Terenurile pe care le cedează Primăria sunt alese de investitor și nicidecum propuse de Primărie. Schimburile de terenuri sunt făcute în culise, în spatele ușilor închise, în urma unor negocieri. Nu contează deloc interesul public în toată această ecuație!

Despre ce este vorba?

📣 Iașul urmează să cedeze cele mai bune și valoroase suprafețe de teren pe care le are în centrul orașului (aproximativ 12.000 mp), suprafețe care pot fi valorificate și exploatate economic, urmînd să primească în schimb o suprafață de teren 7.400 mp lîngă Teatrul Național, într-o zonă unde nu se poate construi nimic din cauza proximității Teatrului Național, monument de categoria A. Direcția de Cultură a respins actualului proprietar demolarea clădirilor existente! Dacă i s-a respins demolarea, vă dați seama că nici vorbă nu poate fi edificarea unei noi clădiri…E practic o suprafață de teren fără potețial urbanistic.

Hoțește, au introdus că urmează ca Primăria să preia și terenul dezvoltatorului de pe Răzoarelor, acolo unde ieșenii s-au răsculat că se pregătea construcția unui bloc-turn! Doar ca să ne șantajeze…Noi suntem de acord ca Primăria să achiziționeze acel teren, la prețul evaluării din proiect!

Punctual, de ce proiectul este păgubos pentru municipalitate?

➡ Terenul de pe I.C. Brătianu, pe care urmează să îl preia Primăria, este evaluat și cu clădirile de pe el, în valoare de 1 milion euro. Noi, ca oraș, urmează să preluăm acest teren cu acele dărăpănături pe care, evident, trebuie demolate, dar pentru care plătim 1 milion euro! Chiar dacă strict contabil acestea trebuiau inventariate, ele nu pot conta la calculul valorii schimbului pentru că vor fi demolate. În orice variantă, parcare subterană, sediu pentru Operă sau simplu parc, cele două clădiri vor fi dărâmate dacă Primăria preia terenul. Deci, înseamnă costuri în plus pentru Municipalitate!

➡ Evaluările din acest proiect sunt scandaoase! Ca să vă dați seama, cei din Primăriei au evaluat teren pe str. Moldovei, la 570 euro/ mp, iar terenul de pe str. Zimbrului, pe care urmează să îl cedeze Primăria, care e la 50 m, l-au evaluat la 231 euro/ mp.
În zona Elena Doamna, firma MCHIM cumpăra, acum câțiva ani, un teren de vreo 300 mp (de la fostul 24:ORE) la un preț ce trecea de 400 euro/mp. Acum, raportul de „evaluare” pentru proprietățile publice din fix aceeași zonă – 289 euro/mp. Iar proprietățile Primăriei sunt mai mari în ceea ce privește suprafața, față de ce a cumpărat firma M.CHIM acum câțiva ani.

➡ Mai mult, tot terenul Primăriei de pe str. Elena Doamna, din fața Bisericii Albe (monument de secol XVII), de 1700 mp, urmează să fie cedat de către Primărie, în loc ca acolo să fie amenajata o piațetă publică care ar pune în valoare biserica monument istoric, dar și clădirea solicitantului care deja are acolo proprietate.

➡ Urmează ca Primăria să cedeze 900 mp pe str. Prof A. Sesan, colț cu Moldovei. În primul rînd, în buricul târgului cei 900 mp de acolo au fost evaluați la 202 euro/mp, în condițiile în care în zonă toată lumea știe că se vinde cu peste 1000 euro mp, iar pe str. Răzoarlor, la Rond Vechi, în suprafță de 800 mp a fost evaluat la 266 euro/mp. Trebuie să ține cont că această intersecție este de supraaglomerată! Terenul pe care îl are municipalitatea acolo poate foarte bine să fie folosit pentru supralărgirea benzilor de circulație pentru a fluidiza traficul acolo pentru că e jale!

➡ Dacă această tranzacție se va concretiza, firma M.Chim va construi pe Smârdan încă trei blocuri-turn, așa cum apare și în Planurile Urbanistice Zonale. În condițiile în care deja Smârdanul este complet blocat, cu o infrastructură stradală făută pentru case, trebuie realizat un studiu de trafic pentru întreaga zonă! Noi, liberalii, de 2 ani îi solicităm acest lucru! Dar primarul Chirica refuză pentru că știe că datele care ar reieși pur și simplu ar face imposibilă aprobarea a unui încă proiect imobiliar acolo, în zonă.