fbpx

Am sesizat Prefectul pentru a crește transparența la Primăria Iași

de Răzvan Timofciuc

Am înaintat o sesizare către Prefectul Județului pentru că primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, încalcă legea prin faptul că nu îmi pune la dispoziție mai multe informații publice solicitate în baza legii. Am făcut mai multe solicitări de la începutul acestui an pentru a primi informații de la Primărie, însă nu i s-a răspuns la niciuna dintre aceste solicitări.

Solicitările mele au vizat obținerea de informații privind retrocedările de terenuri în baza legii 10 de la nivelul Municipiului, cheltuirea banilor publici pentru organizarea Sărbătorilor de Iarnă și Sărbătorilor Iașului, surparea trotuarului de la Rond Vechi sau lămuriri privind ”scamatoriile” imobiliare ale viceprimarului Harabagiu, a cărui familie a fost pusă în posesia a 1.5 ha teren în zona Moara de Vânt. La niciuna dintre aceste solicitări nu am primit răspuns, în ciuda faptului că legea 215, legea administrației publice locale, precizează obligativitatea primarului de a pune la dispoziția consilierilor locali informațiile solicitate.

Această lipsă de transparență este o marcă a administrației Chirica. Ordonanța Guvernului României privind aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, nr.35/2002, aprobată de Legea nr.673/2002, precizează clar si fără echivoc, la art. 48, faptul că ”proiectele de hotarari si celelalte propuneri, insotite de avizul comisiei de specialitate si de raportul compartimentului de resort din aparatul propriu al consiliului,se inscriu pe ordinea de zi si se supun dezbaterii si votului
consiliului in prima sedinta ordinara a acestuia”.