fbpx

O ilegalitate tolerată de primărie afectează viaţa mai multor cetăţeni

de Răzvan Timofciuc

Prezentarea cazului pe scurt: Un cetăţean a cumpărat o casă în zona Fundație, pe strada Fătu. S-a dus la Primărie și a cerut o autorizație pentru „consolidare, recompartimentare construcție existentă”, pe care o și primește. Apoi s-a dus la o vecină, doamna Maria Giugulă, pe care am cunoscut-o, pe care a rugat-o să ii folosească drumul de acces prin curte pentru a purcede la treabă. Doamna, femeie de treabă, îi dă acordul notarial pentru a-și consolida clădirea existentă.

Numai că cetăţeanul despre care vorbim, peste noapte, a dărâmat tot. N-a mai rămas nicio cărămidă din vechea clădire.

Iar acum, spre disperarea vecinilor, mai ales a vecinei de bună credință care i-a oferit acces prin curtea ei, ridică o construcție nouă. Mai exact, un mic bloc, cu demisol, parter, etaj și mansardă.

Fără a avea o altă autorizație.

Iar inspectorii Primăriei și ai Urbanismului de la Poliția Locală stau cu mâinile în sân în fața acestui caz.

Pe scurt, un bloc ridicat pe baza unei autorizații de ”consolidare și recompartimentare construcție existent.

Legea administrației publice locale, precum și regulamentul de funcționare al Consiliului Local, precizează că consilierii locali pot ”solicita informări şi rapoarte specifice de la primar şi de la şefii organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publica de interes local”.

Am făcut acest lucru pentru că în fiecare an Executivul ne propune alocarea unor sume importante de bani din bugetul local pentru organizarea acestor evenimente (1.000.000 euro doar pentru alocarea FIE și a Sărbătorilor Iașului), fără a ști, cu exactitate modalitatea, de cheltuire a acestora.

După consumarea acestor evenimente, niciodată nu ni se pune la dispoziția consilierilor locali rapoarte despre modul în care au fost cheltuiți banii publici și analize consistente pentru a vedea dacă impactul acestor acțiuni a fost cel scontat.

Pe cale de consecință, am acționat Primăria în judecată pentru a o obliga, printr-o hotărîre a instanței, să transparentizeze modalitatea de cheltuire a banilor publici pentru contractele aferente organizării sărbătorilor și festivalurilor.

În luna decembrie 2018 am adresat o adresă și Curții de Conturi pentru a demara o acțiune de control/audit a legalității angajării și plății cheltuielilor pentru organizarea acestor evenimente și acțiuni din bugetul local al Municipiului Iași.