fbpx

Banii publici trebuie cheltuiți transparent

de Răzvan Timofciuc

Banii publici trebuie cheltuiți transparent. Transpareța în cheltuirea banilor publici trebuie să fie regula în fiecare administrație publică locală.

Cetățeanul care plătește taxe și impozite are dreptul să știe cum se cheltuie fiecare leu din banii publici.

Pentru că acest lucru nu se întâmplă în prezent la Primăria Iași, am inițiat procese în instanță primarului pe care le-am câștigat:

Am reușit să îl inving pe Mihai Chirica în instanță de 4 ori în 3 ani unde am obținut:
– Contractul pentru achiziția stâlpilor ornamentali de pe Splai Bahlui;
Informații privind contractele Primăriei cu firma de construcții Conest S.A.;
Obligarea primarului să introducă pe ordinea de zi proiectele de hotărâre ale Opoziției;
Obținerea contractului dintre Primărie și firma patronului BZI prin care a fost înstrăinat 3.500 mp de teren pe Sărărie pe nimic;

Atunci când banii publici sunt cheltuiți transparent, crește gradul de încredere al cetățeanului în serviciile publice ale autorității locale și dăm startul unui proces de democratizare în privința accesului la informații de interes public.

Prin transparență în cheltuirea banilor publici, costurile achizițiilor publice vor scădea pentru că societățile comerciale care pot fi potențiali furnizori pentru Primărie vor fi încurajate să participe la licitații și să oferteze la prețuri mai mici.

Este importantă pedepsirea penală a corupților, dar la fel de importante sunt măsurile pentru reducerea oportunităților de corupție.

Creșterea transparenței este o astfel de măsură.