fbpx

Tot ce trebuie să știi despre blocurile aprobate pe Esplanada Oancea!

de Răzvan Timofciuc

În acest articol, poți afla tot ce trebuie să știi despre distrugerea Esplanadei Oancea.

În ultimii ani Primăria Municipiului Iaşi a facilitat şi aprobat două proiecte imobiliare gigant în zona Esplanadei Oancea, așa cum relatează și ziarul Reporter de Iași, cu sute de apartamente şi spaţii comerciale, apropiate de blocurile existente, proiecte care nu respectă normele legale şi nici voinţa locuitorilor din cartier.

Toate acestea s-au făcut fară un studiu de impact asupra mediului şi a calităţii vieţii, fară consultarea sau acordul locuitorilor şi neglijând cu bună ştiinţă nevoia şi dreptul legitim al tuturor la aer curat, spaţiu pentru relaxare şi locuri de joacă pentru copii.

Următoarele aspecte cu impact negativ generate de noile construcţii trebuie subliniate:
1. Creşterea semnificativă a poluării de la sutele de centrale termice şi a numărului cel puţin egal de autoturisme personale şi maşini pentru aprovizionarea spaţiilor comerciale. Acestea vin împreună cu desfiinţarea Staţiei Automate de Monitorizare a Calităţii Aerului, situată pe Esplanadă, ce aparţine Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.
2. Tăierea zecilor de arbori maturi şi amplasarea în locul acestora a blocurilor şi parcărilor, cu un efect pronunţat, imediat şi permanent asupra calităţii vieţii tuturor.
3. Aglomerarea excesivă a traficului auto pe aceleaşi străzi proiectate şi construite pentru nevoile anilor 1980 şi fără posibilităţi reale de a mai fi lărgite şi adaptate nevoilor curente.
4. Înălţimea disproporţionată a noilor construcţii şi apropierea nepermis de mare va afecta apartamentele din vecinătate prin umbrire permanentă şi apariţia defectelor structurale generate de vibraţii, tasări şi alunecări de teren de mică sau mare amploare.
5. Dimensiunile prea mari în raport cu posibilităţile reale ale zonei pot conduce la destabilizarea întregului versant, întreaga zonă este încadrată ca zonă cu risc seismic şi de alunecare de teren. De altfel construcţia de blocuri la Str. Han Tătar a fost stopată la sfârşitul anilor ’80 tocmai din această cauză.
6. Aceeaşi Str. Han Tătar este menţionată explicit în HCL al Mun Iaşi nr.97/1998 ca fiind zonă cu risc de alunecare de teren. Probabil şi din această cauză aprobările pentru proiectul aflat deja în derulare la Str. Han Tătar au fost obţinute cu adresa de Str. Oancea nr.20.
7. Locurile de parcare insuficiente, vor deveni şi mai puţine din cauza noilor construcţii dar şi a noilor proprietari care nu-si vor permite toţi să cumpere eventualele locuri de parcare create şi vor parca tot în stradă.
De menţionat ca blocul nou din colţul strazilor Oancea cu Han Tătar, construit de acelaşi dezvoltator al proiectului curent de pe Han Tătar este în prezent obiectul unui litigiu privitor la lipsa locurilor de parcare, dosar nr. 227/245/2018 (parcarea subterană iniţială fiind amenajată şi vândută de acesta ca şi apartamente).

Pe Esplanadă vin zilnic sute de oameni din tot cartierul Tătăraşi, fiind singura zonă concepută pentru plimbare, joacă şi recreere. Restrângerea în loc de amenajare, desfiinţarea locului de joacă în loc de extindere şi modernizare, tăierile zecilor de arbori în loc de crearea unor noi spaţii verzi, toate împreună cu creşterea masivă a numărului de locuitori, închiderea cu blocuri a perspectivei vizuale, proiectate chiar de la înfiinţarea cartierului în forma actuală acum 40 de ani, reprezintă doar favorizarea fără menajamente a unor interese imobiliare, în profund dezacord cu realitatea şi dorinţa cetăţenilor, care sunt puşi acum în faţa faptului împlinit.

De aceea, toţi cei cărora le pasă şi sunt autentic interesaţi de viitorul cartierului Tătăraşi şi a Esplanadei Oancea, sunt invitaţi să participe la o dezbatere publică pe Esplanada Oancea, Duminică 20 Octombrie 2019, ora 13:00.

#OmulTăuDinPrimărie