7. Domeniul public, închiriat de Primărie netransparent, doar celor apropiați de primar și viceprimar​

de Răzvan Timofciuc

Pentru unii, 13 este un număr cu ghinion. Pe 27 septembrie, la alegerile locale, 13 poate fi numărul cu ghinion pentru cei care în ultimii ani s-au ocupat mai mult de propriul interes și de propriile afaceri, nu de interesul public.
Îți ofer 13 motive să ieși la vot și să votezi poziția 13 la Consiliul Local și Cosette Chichirău primar.
13 motive să îi trimitem acasă pe Chirica și cei din gașca lui și să votăm oamenii competenți și integri pe care îi propune Alianța USR-PLUS.

7. Domeniul public, închiriat de Primărie netransparent, doar celor apropiați de primar și viceprimar

Am inițiat un proiect de Consiliul Local pentru ca toți antreprenorii să aibă șanse egale atunci când vor să închirieze domeniul public la Primărie.

În Municipiul Iași, modalitatea de închiriere temporară a domeniului public de către persoane fizice sau juridice în vederea amplasării de tonete, gherete, chioșcuri, rulote, terase sezoniere, tarabe flori naturale, automate, vitrine frigorifice/lăzi frigorifice, organizării de târguri comerciale, se realizează, în prezent, într-un mod netransparent și neconcurențial.

În prezent, persoana fizică sau juridică care solicită închirierea temporară a domeniului public depinde de un inspector din cadrul Biroului Avize Mici Întreprinzărtori și de Comisia de analiza a situatiei amplasamentelor temporare pe locuri publice si a functionarii agentilor economici pe raza Municipiului Iasi, desemnată într-un mod netransparent prin dispoziția primarului să decidă cine merită și cine nu merită închirieze domeniul public în vederea desfășurării de activități economice sezoniere.

În niciuna dintre Hotărârile Consiliului Local cu privire la închirierea domeniului public nu se prevede mandatarea primarului pentru constituirea, prin dispoziție de primar, a unei astfel de comisii care să decidă, cu de la sine putere, cine poate și cine nu poate închiria domeniul public.

În situația în care doi sau mai mulți agenți economici solicită închirierea temporară a aceleiași suprafețe din domeniul public, nu există o reglementare prin care se rezolvă această situație, totul depinzând de arbitrariul unei comisii constituită netransparent, fără o bază legală certă și fără a informa opinia publică cu privire la activitatea desfășurată.

Așadar, sunt încălcate și Dispozițiile Legii nr. 21 din 10 aprilie 1996, Legea concurenței, republicată, cu modificările și completările ulterioare care, la Art. 8, alin (1), prevede că:
Sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale ori locale şi ale entităţilor către care acestea îşi deleagă atribuţiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa, precum:
a)limitarea libertăţii comerţului sau autonomiei întreprinderilor, exercitate cu respectarea reglementărilor legale;â
b)stabilirea de condiţii discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor.”

Nu există proceduri clare cu privire la suprafata maximă ce poate fi ocupata temporar in vederea amplasarii de terase sezoniere, cum și de către cine se determină această suprafață, nu există proceduri privind stabilirea perioadei de închiriere a domeniului public, în funcție de destinația închirierii.

În acest moment, cei mai mulți care deja au încheiat la un moment dat contracte de închiriere temporară a domeniului public cu Primăria Iași primesc prelungiri prin ”acte adiționale”, realizându-se, în fapt, o formă mascată de închiriere permanentă fără licitație.

Se impune, așadar, instituirea unui Regulamentul privind ocuparea temporară a domeniului public şi privat în municipiul Iasi şi în vederea desfășurării de activități economice sezoniere și modalitatea de încasare a taxelor aferente ocupării.

#OmulTăuDinPrimărie