Viziune

Dacă este unu lucru pe care l-am învăţat în toţi aceşti ani de când am avut contact cu administrația locală, fie din poziția de consilier al Președintelui Consiliului Județean sau din poziția de consilier local, este acela că trăim într-un oraş bogat, cu resurse importante. Un oraş bogat nu doar prin calitatea extraordinară a oamenilor, ci şi prin bugetele de care dispun instituţiile care ar trebui să servească interesul public. Aproximativ 250 milioane euro administrează în fiecare an cei pe care îi trimitem prin vot să ne reprezinte în Primărie sau Consiliul Local. Avem un oraş suficient de bogat, iar locuitorii lui merită să aibă parte de o viaţă împlinită, senină, plăcută şi confortabilă.

Iași, acasă

În fond, ce vrem noi de la orașul în care trăim? Indiferent de ideologia politică în care credem, de orientarea religioasă, sexuală sau statutul social, dincolo de origine sau experiență profesională, fiecare dintre noi vrem să ne simțim bine în orașul în care trăim. Să simțim cuvîntul ”acasă” cînd ne gîndim la orașul nostru atunci cînd suntem plecați. Să trăim într-un oraș pentru toți, cu oameni fericiți, relaxați și o viață de calitate pentru fiecare dintre noi. Un oraș care să nu ne creeze încrîncenare pe chip, ci mereu să ne surprindă. În bine.

Și cum putem face acest lucru? Ocupându-ne de ceea ce au nevoie ieșenii într-un mod meticulos, cu răbdare și eficiență. Și trebuie să începem să ne gândim, în primul rând, la cartierele Iașului. Pentru că orașul nostru nu înseamnă doar Copou, Universitate, Piața Unirii, B-dul Ștefan cel Mare sau Palas. Iașul nostru reprezintă cartierele unde locuim cei mai mulți dintre noi.

Iași, oraș al cartierelor

Fiecare cartier trebuie să ofere locuitorilor săi acces la o viață de calitate.

Trebuie să avem acces la parcuri și spații verzi la cel mult 400 m de casă. Fiecare dintre noi merităm, după o zi de muncă, să ascultăm ciripitul păsărelelor într-un parc cu bănci, spațiu verde și copaci, să ne relaxăm și să sporovăim cu vecinii sau cei dragi nouă.

Copiii noștri trebuie să se bucure de terenuri de sport și locuri de joacă dotate şi modernizate în imediata apropiere a locuinţei. În prezent, copiii bat mingea în locuri improvizate, ori, în lipsa unor spații de joacă, aleg să stea în fața calculatorului. Astfel, lipsa unei politici coerente de realizare de terenuri de sport și locuri de joacă afectează sănătatea copiilor noștri.

Timpul tău și al meu este prețios și nu vrem să îl consumăm așteptând la cozi la ghișee. Centrele de cartier trebuie să fie transformate în mini-primării. Așa economisim timp şi bani, fără a fi nevoie să ne deplasăm în centru pentru o hîrtie de la Primărie.

Iași, oraș digital

Avem nevoie de o administrație digitalizată la maximum, astfel încît să să nu fie nevoie decît în cazuri excepționale să ne deplasăm la sediul central la Primăriei de pe Bd. Ștefan cel Mare sau la centrele de cartier. Într-un oraș unde industria IT înflorește, avem resursele umane și de know-how pentru a transforma Primăria Iași în cea mai digitalizată administrație locală din România.

Iași, oraș al mobilității accesibile

Trebuie să avem acces la transport public predictibil, confortabil şi accesibil, care să ne convingă pe fiecare dintre noi că merită să ne lăsăm maşinile acasă.

În Iași trebuie să punem pe primul loc pietonul, apoi bicicleta, transportul public şi, în ultima instanţă, autovehiculul. Pentru că ne dorim să trăim într-un oraş al oamenilor, nu al maşinilor. Așa vom reuși cu adevărat să decongestionăm traficul.

Cei care vin pentru job sau divertisment din zona peri-urbană trebuie să aibă acces la transport metropolitan bine pus la punct. Și tu, și eu ne-am săturat să facem slalom printre mașini când ieșim din casă. Fiecare cartier trebuie să aibă parcări supra sau subterane, accesibile riveranilor, astfel încât prima bandă de circulaţie de pe arterele principale să fie eliberată.

Iași, oraș al modelului de etică și transparență

Cei care primesc încrederea cetățenilor sunt primii chemați să fie morali și integri. În orașul nostru actele de corupție trebuie să dispară complet pentru ca întreaga comunitate să beneficieze de fonduri pentru investiţii în infrastructura, şcoli, spitale. Transparența cheltuirii banilor publici și a activității administrative este cheia pentru a reclădi încrederea între cetățeni și cea mai apropiată instituție de cetățean – primăria.

Iași, oraș al performanței în educație

Iașul trebuie să fie un oraș care investeşte în copiii din creşe, grădiniţe sau şcoli, în elevi si studenți. Fiecare profesor trebuie să aibă acces la materiale didactice moderne, fiecare învățător trebuie să se bucure de săli de clase dotate, așa cum merită copiii dintr-un oraș european. Copiii noștri nu mai pot practica sportul în săli de clasă imporizate, sau pe terenuri de sport neîngrijite.

Iași, oraș al colaborării între generații

Iașul trebuie să fie un oraș în care generațiile diferite trăiesc laolată într-o comunitate fericită. Bătrânii nu trebuie separați de către restul societății în clădiri goale, reci. Nu, bătrâinii noștri pot îmbogăți comunitatea prin implicarea lor în activități cu copiii din grădinițele publice, prin implicare activă în bunul-mers al lucrurilor în cartier.

Iași, oraș prietenos cu mediul

Să respirăm aer curat este un drept, nu un privilegiu. Trebuie să spunem STOP defrișărilor haotice, șantierelor care nu respectă regulamentul local pentru protecția mediului și toaletării copacilor fără a se ține cont de reguli.

Bahluiul poate fi un adevărat coridor ecologic, de-a lungul râului, pe o suprafață de aproximativ 20h pot fi plantați arbori. Copacii în orașe îmbunătățesc calitatea aerului și reduc temperatura urbană, pe lângă faptul că întăresc coeziunea socială și reduc criminalitatea.

Iași, campion al sportului

Suntem orașul cu una dintre cele mai bogate tradiții în performanță sportivă din țară. Din păcate, în ultimii ani, nu a mai rămas decât cu tradiția. Sportul de performanță trebuie revitalizat pentru că este un ambasadar important pentru comunitatea noastră.

Cred că fiecare ieșean trebuie să aibă acces la infrastructură sportivă bine pusă la punct, unde să poată ieși la mișcare în timpul liber. De aceea, terenurile de sport din curtea școlilor trebuie modernizate și puse la dispoziția ieșenilor, în timpul vacanțelor sau după terminarea orelor de curs. Dar acest lucru trebuie făcut după ce Primăria investește în reabilitarea infrastructurii sporive și asigură paza acestora, astfel încît să fie evitate actele de vandalism.

Stadionul și sala polivalentă nu sunt mofturi, ci locuri comune într-un oraș de dimensiunea Iașului.